Nyelvstúdió és napelem

Mindig biztatom a tanulóimat, hogy nyugodtan rugaszkodjanak el a beadandóikban a témákat illetően. Nyilván ez az ő érdekük is, hogy a lehető legkülönfélébb topikokban kipróbálják magukat, másrészt engem is motivál az, hogy látom a sokféleséget, esetleg számomra új vagy kevéssé ismert dolgokról hallok (illetve olvasok). Ha még nem mondtam volna: néhány éve külföldi diákokat tanítok a magyar nyelvre, és szerencsére eddig mindig egy nagyon jó, ügyes és motivált csapat jött össze a kurzus keretein belül.

Emlékszem még, anno én magam is mennyire meg voltam rémülve, amikor idegennyelveket kezdtem tanulni… Ezt mindig elmondom az új hallgatóimnak, meg azt is, hogy irigykedek arra, akiben nincs meg ez a félsz, ez a gát, hiszen neki sokkal könnyebb dolga van. És persze az is a dolgom, hogy akikben viszont igen, azok számára ilyen téren is meg tudjam adni a segítséget, még ha az olykor csak egy-egy bátorító szó vagy dicséret formájában is jelenik meg. A saját példámból, korábbi tapasztalataimból tudom, hogy ennyi is sokat tud jelenteni, és csak bízni tudok benne, hogy a diákjaim is így érzik.

Szóval, az egyik legutóbbi téma: a napelem. A hallgató elküldte azért, hogy melyik weboldal alapján dolgozott (azt írta, úgy talált rá a napelemesrendszerek.info oldalra, hogy a napelem akció keresőkifejezést választotta, és egyből rábukkant erre az információban dús, azaz szövegben kifejezetten bővelkedő, számára grammatikailag is kihívást nyújtó honlapra). A dolgozat olvasása mellett én magam is egyből megnyitottam a napelemesrendszerek.info oldalt, ahol több almenüben és tengernyi blogcikk formájában olvashatunk a lehető legkorszerűbb energetikai megoldás, a napelem rendszer minden részletéről. Aki nulla tudással vagy tapasztalattal indul ebben a témában, annak is kifejezetten ajánlom a weboldalt, mert nem kezd el egyből mély szakmai kifejezésekkel “dobálózni”, hanem mindent szépen elmagyaráz úgy, hogy a laikus, leendő felhasználók megértsék. Például ha te magad is gondolkozol azon, hogy napelemre válts, akkor megadja számodra a kezdő lépéseket az ennek megvalósulásához vezető úton, sőt, utána is “fogja a kezed”: nem csak az inverter kiválasztásával kapcsolatban segít és a napelemek fajtái közti különbségekről tájékoztat, hanem a lap alján megadott kapcsolatfelvételi űrlap segítségével megyénknek megfelelően egy tervező-kivitelező partnerrel is kapcsolatba léphetünk. Itt amellett, hogy igényelhetjük a helyszíni felmérést, árajánlatot is tudunk kérni és ha van kérdésünk, természetesen azt is feltehetjük.

Számomra például a napelemmel fűtés egy nagyon izgalmas és új téma volt. Korábban valahogy sosem jutott eszembe, hogy ez megoldható, de a https://napelemesrendszerek.info/ site-nak köszönhetően okosabb lettem. Először is fontosnak tartották kiemelni a cikkben, hogy gyakori félreértések övezik a napelemmel fűtés kérdéskörét. Ugyanis a napelemes fűtés nem úgy működik, hogy a napelemeknek közvetlenül részt vesznek a lakótér melegítésében, hanem maga a rendszer által termelt elektromos energia az, ami az úgynevezett inverter segítségével alakul át azzá a bizonyos hőenergiává, amire szükségünk van. A napsütés hatására áramot termelő napelemek olyan berendezések, amelyek a Nap sugárzását hasznosítják, minek során a bennük található szilíciumkristályokból felszabadulnak az elektronok, ezek pedig egy ún. félvezető rétegen segítségével egyenáram formájában “indulnak meg” a vezetékekben. Azonban hiába keletkezik hőenergia is a folyamat során (hiszen a Nap jócskán melegítő hatással bír a panelek felszínére, ez a hő azonban nem tud hasznosulni, a forrás megszűnésével maga is távozik. (Itt érdemes megemlíteni a napelem rendszerekkel olykor összetévesztett napkollektort, amely viszont pontosan az így keletkező hőt képes hasznosítani.) Viszont ha fűtésről beszélünk, arra egyértelműen az inverter által váltóárammá alakított, napelemek segítségével megtermelt egyenáram lesz alkalmas a célra. No, ennyit a fűtésről, szerintem alaposan kiveséztük a dolgot.

Szóval ha nem csak a napelem akció érdekel, hanem szinte minden a napelemről, hajrá, csekkold le az oldalt. Persze azért a napelem akció sem rossz deal… Én kifejezetten kedvet kaptam ahhoz, hogy ha eljutok oda, hogy saját otthonom lesz, akkor a napelem rendszer mellett döntsek, mint megújuló, fenntartható energiaforrás.