A nyelviskola és az iskolaszövetkezet együtt készített fel az életre!

Merj szót kérni, akár idegen nyelven is

A mai világban szinte már elengedhetetlen, hogy legalább egy idegen nyelvet tudjunk, ha nem is tökéletesen, de legalább alap szinten. Hasznunkra válik, amikor külföldre utazunk munka vagy nyaralás miatt, és sok esetben már a hétköznapokban is, hiszen sok olyan kifejezés vagy szakszó van, aminek nincsen pontos magyar fordítása. A nyelvtudás a fiatalok körében már elvárás. Az iskolában kötelező, a munkahelyeken pedig aki aktívan tud beszélni egy idegen nyelven, nagy előnnyel indul a többiekkel szemben. Nekem sajnos mindig nagy nehézséget okozott a nyelv tanulása, az iskolában épp, hogy csak az alapokat sikerült elsajátítani, amit kevésnek érzetem ahhoz, hogy majdan kilépve a munkaerő piacra hasznát tudjam venni. Nem is beszélve arról, ha külföldi utazásra került a sor, mindig izgultam. Ezért úgy döntöttem, hogy felturbózom a tudásom és keresek egy remek nyelviskolát, ahol felkészítenek az éles helyzetekre.  

A valós szituációk mindig nehezebbek

A nyelviskolás oktatások remekül fejlesztik a készségeket, azonban az éles helyzetek mindig kicsit mások, mint az előre megírt szituációk vagy tankönyvi anyagok. Az életben számos váratlan és új helyzet adódhat, ezért úgy gondoltam, eljött az ideje, hogy élesben is teszteljem a frissen megszerzett tudásom. A kérdés már csak az volt, hogy hogyan tegyem mindezt meg anélkül, hogy elhagynám az országot?

Iskolaszövetkezeten keresztül is lehet tesztelni a frissen szerzett nyelvtudást

Némi töprengés után eszembe jutott, hogy a diákszövetkezet már sok esetben a hasznomra volt, és talán most sem lesz ez másképp. Bár eddig inkább a szórakozás volt az előtérben és különböző izgalmas és érdekes klubokat kerestem, hogy azonos érdeklődésű emberekkel tudjak megismerkedni, de eljött az idő, hogy diákmunka területén is kipróbáljam magam. Szerencsére már van online formában is elérhető platformja, így anélkül tudtam végig böngészni a lehetőségeket, hogy elhagytam volna a szobám. Az alábbi linken megtalálható az iskolaszövetkezet honlapja. Már több ismerősömtől is hallottam, hogy valóban nagyon hasznos a diákmunka, ha szeretnék némi tapasztalatot szerezni mielőtt rendes teljes munkaidős állásom lenne.

Az iskolaszövetkezet oldalán számtalan lehetőség akad azon tanulók számára, akik úgy szeretnék tölteni a szabadidejüket, hogy tapasztalatszerzés közben még pénzt is keresnek. Nekem is az volt a szándékom, hogy egy remek diákmunka keretein belül kipróbálom, mennyit fejlődtem a nyelviskolában egy szezon alatt. Akadnak olyan rendezvények, ahol kifejezetten örülnek, ha a diákok tudnak valamilyen idegen nyelven beszélni, és így tudják fogadni, illetve köszönteni a külföldről érkező vendégeket. A szezonális vendéglátóhelyeken rendszerint számtalan turista megfordul a nyár folyamán. Nem is kell ennél jobb gyakorlópálya. Mondanom sem kell, hogy az iskolaszövetkezet és az általuk meghirdetett lehetőségek ezúttal sem hagytak cserben. Alig tudtam választani a számtalan lehetőség közül. És amennyiben időm úgy engedi, valószínűleg a következő évben is élni fogok az általuk kínált lehetőségekkel. Már nem csak a remek klubok, hanem a remek diákmunkák is felkeltették az érdeklődésem.

Összességében elmondhatom, hogy ez volt talán az egyik leghasznosabb tapasztalatom. Mindent, amit az iskolában és az oktatás keretei között tanultam, képes voltam alkalmazni valós szituációkban ismeretlen emberekkel. Egy valami biztos, hogy a következő külföldi nyaraláskor már kell azon izgulnom, hogy megfognak-e érteni.