Leghúzósabb nyelvvizsga tételem

Most lesz három éve, hogy elkezdtem angolul tanulni. Egy nyelviskolába iratkoztam be, ahol egy elég intenzív kurzuson vettem részt. Heti négy alkalommal jártam, volt nyelvtani óránk, beszédtechnikánk, hallgatás utáni szövegértés és írás, szövegalkotás óránk is. A kedvencem a beszéd, kommunikáció volt, mert ott sokat lehetett improvizálni, amiben mindig nagyon jó voltam. Most készülök a nyelvvizsgámra. Úgy érzem meg fogom tudni csinálni, mert a nyelviskola remekül felkészített és bízom a megszerzett tudásomban. A szóbeli tételeket vártam a leginkább, mert nagyon szeretem részletesen előre kidolgozni a különféle témákat, gondolkodni rajtuk és kitalálni, milyen irányokba tudom elterelni a beszélgetést, ha esetleg kellemetlen helyzetbe kerülnék.

Legutoljára hagytam a számomra legnehezebbnek tűnő tételt, ami a napelemekről és a napelem inverterekről szólt, na, hát köszi, gondoltam. Elég sokat töprengtem, vajon mit is kellene mondanom ennél a tételnél. Eszembe jutott, hogy van egy ismerősöm, aki nem olyan régen vett napelemet a házára. Feltételeztem, hogy vásárlás előtt utána tudott nézni minden információnak, amik még viszonylag frissek is neki, így fog tudni segíteni.

Fel is hívtam, hogy van egy tételem a nyelvvizsgában, ami a napelemekről szól, tudna-e segíteni nekem? Megbeszéltünk egy találkozót, egy kávézóban másnap reggelre. Izgatottan készültem, vittem jegyzetfüzetet, tollat, készültem kérdésekkel is.

Napelem inverter útmutató, röviden, tömören, emberi nyelven

A reggeliző partnerem neve egyébként Zoli. Mikor megérkezett, nagyon lelkes volt, egyből bele is csaptunk a közepébe. Elmesélte, mennyire meg van elégedve a napelemmel, milyen jó érzés volt megkapni az első villanyszámlát, amin 0 Forint szerepelt és, hogy mennyire könnyen, zökkenőmentesen sikerült az egész projectet véghezvinni.

Elmondtam neki, hogy próbáltam utána olvasni ennek az úgynevezett inverternek, de nem nagyon értettem, így mondhatni semmit sem tudok róla. Ez nem volt baj, mert Zoli nagyon egyszerűen levezette nekem, mi is az inverter. Ez a napelem legfontosabb része. A napelemre közvetlenül elektromágneses sugárzásként süt rá a nap. Ezt valahogyan át kell alakítania a rendszernek, hogy villamos energia legyen belőle. Ez a villamos energia egyenáram, ami azért nem szerencsés, mert a háztartási eszközök, a mosógép, mosogatógém, a hajszárító és bármilyen eszköz, amit a konnektorba dugunk váltakozó áramot használnak. Ezért van szükségünk az inverterre. Ez az a kis szerkezet, ami átalakítja az egyenáramot váltakozó árammá, hogy mi, boldog napelem tulajdonosok fel tudjuk használni.

Ezt tökéletesen megértettem, de itt még nincs vége a történetnek. Ugyanis az inverternek több funkciója is van, nem csak az áram átalakítása. Fontos szerepe a védelem. A villamos-energia hálózatot folyamatosan monitorozza, így rendelkezik védelmi funkcióval is. Úgy, hogy ha például áramkimaradás lép fel, az inverter megszünteti a háztartásban is az áramellátást. Tulajdonképpen megvéd bennünket.

Napelem inverter útmutató, röviden, tömören, emberi nyelven

Több féle inverter is létezik, de ettől nem kell félni, mert a szolgáltató meghatározza, milyen palettáról lehet választani, így nem vagyunk egyedül a döntéssel a kezünkben. Emellett természetesen a cég, akitől a napelemet vásároljuk szintén segíteni fog.

Ő a Pentele Solar Kft-től vette a napelemet, ez volt az a cég, amit sokat dícsért. Teljes mértékben meg volt elégedve velük, segítettek neki az inverter kiválasztásában is. Elmesélte, hogy egy telefonos konzultáció után elmentek hozzá és felmérték a terepet, hogy a legjobb napelemet tudják neki javasolni, azt, amelyik a ház adottságainak a leginkább megfelel. A Pentele Solar munkatársaitól kapott tájékoztatást a napelem működéséről és az inverter működéséről is.

Zoli szinte minden kérdésemet megválaszolta. Mesélt még az inverter működési idejéről, cseréjéről, meghibásodásáról is, de azokat kissé bonyolultnak tartottam, így úgy döntöttem, hogy nem fogom beletenni a tételbe. Amivel kiegészítettem a tételt, az a napelemek előnye, az energiatakarékosság, a környezetvédelem, a hosszú távú befektetés megtérülése. Szóval rengeteg irányba el tud kanyarodni a beszélgetés, ha esetleg ezt a tételt fogom majd kihúzni.

Eleinte nagyon féltem ettől a tételtől, mert a címe alapján nehéznek éreztem, de a Zolival való beszélgetés után megnyugodtam és elillant minden aggályom ezzel a napelemes tétellel kapcsolatban. És neki, illetve a “napelem inverter útmutató, röviden, tömören, emberi nyelven” történő elmesélésének hála, minden oké volt.