Nyelvvizsga tételek – A környezetvédelem és a napelemek

A nyelvvizsgára készül egy barátom, és tegnap felhívott egy tétel miatt. A tizenkét tételből az egyik a környezetvédelem és a napelemek, valamint a megújuló energiák. Ő nem sokat tud a napelemekről, de tudja, hogy én régóta papolok az előnyeikről mindenkinek. Zsuzsi barátom a környezetvédelemről még nem sokat tud, így gondoltam segítek neki.

A tétel első felében javasoltam neki, hogy beszéljen arról, hogy milyen hatásai vannak a környezetszennyezésnek. Ilyenek például az üvegházhatás túlzott jelenléte a légkörben, az ózonlyuk tágulása, az erdőtüzek a nagyipari fakitermelés miatt. A globális felmelegedés hatásairól is ejthet pár szót általánosan, és persze az ivóvíz kérdéséről és a tengerek szennyezéséről, esetleg az olajlobbiról. Majd áttérhet az apró megoldásokra, amelyek minden háztartásban megvalósíthatóak. Ilyenek a komposztálás, a hulladék csökkentése, a szelektív szemétgyűjtés, az önkéntes szemétszedő és faültető programokban való részvétel, a vegán étrend, a vászonzsák használata stb. És persze a nagyobb lehetőségekről is, amelyek a megújuló energiaforrások témakörébe tartoznak.

Itt el lehet csevegni a megújuló energiákról: víz, szél, biomassza, ár-apály energia, napenergia stb. Ezek után pedig rá lehet térni, hogy a nagyobb létesítményekre, például a gazdaságoknak milyen jó lehetőség a szélenergia, annak hátulütője persze a rengeteg beton, ami a tartószerkezet miatt a földbe kerül. Majd bevezetve a fő témáját rátérhet a napelemekre és a hasznosításukra a hétköznapi életben.

A napelemek működése és a mellette érvek

A Nap energiája felelős a földi élet fenntartásáért, nélküle nem tudnak a növények fotoszintetizálni, és így oxigént előállítani a többi élőlény számára.  A Nap energiája miatt élhető a földi hőmérséklet.

Egy napelem rendszerrel ingyen állítasz elő energiát korlátlanul, és véded vele a környezetet. Magyarország földrajzi elhelyezkedése ebből a szempontból is előnyös, mert egy évben az esős és a napos napok kiegyenlítik egymást.

A napfényesebb napokon megtermelt de nem elhasznált napenergiát pedig el lehet adni az áramszolgáltatónak, hogyha olyan napelem rendszert választunk, amely a hálózatba visszatáplálja a felesleges energiát. Egy napelem rendszerrel egy családi ház elektromos fűtésrendszerét és elektromos eszközeit is biztosítani tudod. Ez egy hosszútávú befektetés, amely 8-10 éven belül megtérül. Ráadásul az első naptól kezdve törleszteni kezdi az árát, hiszen már onnantól ingyen kapunk áramot.

A napelem energiái képesek megújulni vagyis emellett nem lesz szükségünk más energia ellátóra. A napelemek használatával csökkenthetjük az üvegházhatás túlzott jelenlétét és egy zöldebb jövőt biztosíthatunk a gyerekeinknek és unokáinknak.

A legjobb napelem márkák

A legjobb napelem márkák megtalálhatóak itthon is a napelemrendszer.info oldalán, ahol japán technológiájú napelemek vannak. Ezek a napelemek Sharp típusú napelemrendszerek. Például a A 10 kw napelem rendszerek ára 3.330.000 forinttól elérhetőek. Ezeknek a teljesítménye 10 kWp, és 3 fázisú csatlakozásúak.

A monokristályos félcellás napelem modul UV védelemmel és saválló acél tartószerkezettel van felszerelve. A 3.379.000 forintba kerülő rendszer IBC Solar gyártmányú, 3 fázisú és 10 kWp teljesítményű Sharp napelemrendszer, 330 monokristályos. Míg a harmadik 3.898.000 Ft-os napelem márka, már prémium kategóriás napelem optimalizátorral is felszerelt.

Fel kell mérni a terepet, mielőtt napelemet telepítenénk

A legjobb napelem márkák érhetőek el náluk, amelyekre egyedi árajánlatot kérhetünk, egyeztethetünk online vagy személyesen és ingyenesen megvizsgálják nekünk az ingatlant, ahová telepítenénk. Erre azért van szükség, mert két ferde tetőre lesz szükségünk és egy nem árnyékolt területre. A 35-40 fokos dőlésszög és a dél-keleti vagy a dél-nyugati fekvés a legideálisabb.A síktetős házak esetében a tartószerkezettel oldják meg, hogy a napelemekhez szükséges dőlésszög adott legyen.

A nyelvvizsgán ezek után mindketten reméltük, hogy ezt a tételt húzza majd, mert egy egész délutánt erről csacsogtunk.