A tanulásnál érdekesebb a napelemes inverter

Nyelvvizsga tételek helyett a napelemes inverterről olvastam

Bár elméletileg nyelvvizsgára készülök, valahogy mégsem igazán tudom rávenni magam, hogy tanuljak. Semmi kedvem elővenni az angol nyelvkönyveimet, tételeket kidolgozni, és nyelvvizsga feladatsorokat megoldani… Sokkal szívesebben dolgoznék kint a terepen, otthon ugyanis most épp nagy fába vágtuk a fejszénket. Napelemes rendszert telepítünk. A szüleim beszélgetését hallgatva mindig nagyon lelkes leszek a témától. És bár tudom, hogy a nyelvvizsga tételeket kellene bújnom, sokkal szívesebben olvasok a napelemes inverter témájában a napelempalyazatok.hu oldalon.

Ez a kis szerkezet ugyanis a lelke az egész rendszernek, enélkül semmi nem fog működni a házban. Otthon ugyanis, mint a napelempalyazatok.hu-ról megtudtam, váltakozóáramot használnak a háztartások. Csakhogy a napelemes rendszer nem így működik. Az a befogadott napsugarakat egyenárammá képes csak átalakítani. Ezért ha azt szeretnénk elérni, hogy a konnektorba bedugott kávéfőző a napelemek által megtermelt energiát használja fel a működéséhez, szükségünk van napelemes inverterre is. Ahogyan a napelempalyazatok.hu oldal is figyelmeztet rá, bizony érdemes gondot fordítanunk a tervezéskor a napelemes inverterre is!

Napelemes inverter telepítése – ezt mondják a szakértők

Nem mindegy például, milyen méretű napelemes invertert választunk otthonra. Az oldalon azt olvastam, hogy általánosságban elmondható, hogy a napelemes rendszereket kvázi túlkalibrálják. Ha ugyanis jól van beállítva egy napelemes rendszer, akkor általában éves szinten kb. 20%-kal több áramot termel, mint amennyit a használók el is fogyasztanak. Éppen ezért a napelemes inverter méretének meghatározásakor a napelempalyazatok.hu oldal szerint érdemes az éves áramfogyasztásból kiindulni. És ennek az adatnak megfelelő teljesítményű napelemes invertert választani a rendszer működtetéséhez. Az oldal még példát is hoz minderre: ha például éves szinten 4500 kW a fogyasztásunk, akkor egy 3,5-4 kW teljesítményű napelemes inverter bőven lefedi az igényeinket.

Persze az oldal arra is figyelmeztet, hogy mint a rendszer teljes egészénél, úgy a napelemes inverter esetében is kulcsfontosságú tényező a tervezés. Hiszen mi van akkor, ha a család bővül, és mondjuk újabb házrésszel bővítik ki a telket? A napelempalyazatok.hu oldal szerint érdemes előre felkészülni a bővítés lehetőségére, hiszen sokkal könnyebb már a folyamat elején egy nagyobb teljesítményű napelemes rendszerre és napelemes inverterre tervezni, mint utólag kibővíteni a már kiépített rendszert. Ugye milyen érdekes téma? Gondolom, most már értitek, miért foglalkozom ezzel sokkal szívesebben, mint a nyelvvizsga tételekkel…