Uncategorized

Te szíved szerint milyen nyelven tanulnál még meg?

Magyarország elég érdekes helyzetben van, ami a nyelvtanulást és az idegen nyelvek megértését illeti. Mivel a mi nyelvünk igencsak elszigetelt, és nincsen olyan közelebbi rokona, amelynek beszélőivel kölcsönösen megértenénk egymást többé-kevésbé, nem egyszerű a dolgunk. Az olaszok könnyebben megértik a portugál, vagy a spanyol nyelvet, a svédeknek nem okoz különösebb problémát megérteni a norvégokat, sőt még talán a dánokat sem, a szláv és a török nyelvek beszélői pedig szintén több országban tudják magukat valamelyest megértetni, akár csak a saját nyelvüket használva is. Nekünk sajnos ez nem adatott meg, ezért is tartom kiemelten fontosnak, hogy minden magyarnak lehetősége legyen már gyerekkorban is idegen nyelvet tanulni.

Európában, különösen Közép-Európában nyilván elsősorban az angol és a német nyelv ismeretének vesszük hasznát. Szerintem ideális esetben, a fiatalabb korosztályban egy kicsit mindenkinek értegetnie kellene már angolul, hiszen annyira a mindennapjaink részévé vált ez a nyelv, hogy gyakorlatilag lehetetlen tőle megszabadulni. Már a saját nyelvünkbe is számtalan angol szó épült be, ebből is látszik, hogy mekkora formáló erővel rendelkező világnyelvről is beszélünk. Nem mellesleg az angol nyelv ismerete még a leghétköznapibb esetekben is igazán jól jöhet. Előfordulhat, hogy a boltban valamiért egy termék csomagolásán a magyar nyelvű termékleírás nem jól érthető, elmosódott, vagy elkopott, de mindenképpen kellő információhoz szeretnénk jutni. Ilyenkor jó, ha el tudjuk olvasni az angol termékleírást. Vagy ne adj’ Isten online szeretnénk megrendelni valamit egy webshopból, de az nem érhető el magyar nyelven. Hogyan tudhatunk meg többet az általunk megrendelni kívánt termékről, ha nem értjük az angol leírást? Persze ott lehet a segítségünkre a Google fordító, de ki tudja, mennyire megbízható az a nyersfordítás, amit a fordító közre ad? Ezek még csak a legtriviálisabb mindennapi esetek, amikor előfordulhat, hogy jól jön az angoltudás.

Bizonyára mindenki szeretne legalább egy kicsit megismerkedni más kultúrákkal, és új helyeket felfedezni kishazánkon kívül is. Meg lehet bízni utazási irodákat azzal, hogy szervezzék le nekünk az utat, de szerintem sokkal testre szabottabb lehet az egész, ha mi magunk intézzük el a foglalásokat. Bizony ehhez sem árt, ha valamennyire tudunk idegen nyelven/nyelveken kommunikálni, ugyanis előfordulhat, hogy egyeztetnünk kell a hotel recepciójával, módosítanunk kell a foglalást, és igen kevés az esély arra, hogy épp egy magyarul is tudó ügyintézőt fogjunk ki. Arról nem is beszélve, hogy ha étterembe akarunk elmenni és át akarjuk tanulmányozni a menüt, be akarunk vásárolni, vagy csak útbaigazítást szeretnénk kérni valakitől, akkor az értelmes beszéd sokkal hatásosabb lesz, mint a szenvedős kézzel-lábbal mutogatás.

Hogy egy kicsit elvonatkoztassunk a hétköznapi esetektől, beszéljünk arról, hogy az idegen nyelvek ismeretének a tanulmányaink során is mennyire nagy hasznát tudjuk venni. Számtalan olyan tudományos téma van, amiről szinte lehetetlen magyar nyelvű szakszöveget találni. Sok online tananyag pedig szinte alapvetően is csak angolul érhető el. Ha egy nem túl hétköznapi témáról szeretnél szemináriumi dolgozatot, beadandót, előadást, vagy szakdolgozatot írni, akkor bizony jobb, ha idegennyelvű források között is szétnézel, hiszen sokkal részletesebb, tágabb képet kaphatsz egy-egy kutatásról, vagy témáról. Bizonyára a tanárok is értékelni fogják, hogy a bibliográfiában nem megint ugyanazt a magyar nyelvű forrást jelölik meg már huszadjára is. Fontos ez tehát a változatosság szempontjából is.

És végezetül, amiben talán a legnagyobb hasznát vehetjük a nyelvtudásnak, az az új barátságok és ismertségek kötése. Nagyon sok baráttal lennék szegényebb, ha nem beszélnék a magyaron kívül egy nyelvet sem. Ebben az az igazán szép, hogy a külföldi barátok nagy részére igaz az, hogy az angol nekik sem az anyanyelvük. Milyen érdekes, hogy nem tudunk a saját nyelvünkön kommunikálni, mégis milyen jól meg tudjuk érteni egymást. Az ilyen barátságokon keresztül pedig nem csak megértő társakra, hanem új ismeretekre is szert tehetünk azáltal, hogy megismerjük a másik kultúráját. Nekem például nem egyszer kellett már rájönnöm arra, hogy egy tőlünk távolinak hitt nép mennyire hasonló szokásokkal rendelkezik, mint mi.

Térjünk is ki egy kicsit arra, hogy hogyan lehetséges új nyelvet tanulni. Léteznek például olyan alapítványi óvodák, ahol a gyerkőc már egészen csepp korában is elkezdhet ismerkedni az angol vagy éppen a német nyelvvel. A legtöbben viszont csak általános iskolás korunkban kezdünk el idegen nyelvet tanulni, heti néhány órában. A mai kisiskolásoknak szerintem ez már valamilyen könnyebben megy, hiszen ma már annyira elterjedtté váltak az angol nyelvű televíziós műsorok, hogy igazán egyszerűen elérhetőek. Arról se feledkezzünk meg, hogy azok a gyerekek, akiknek a szülei a 80-as, 90-es években születtek, már jó eséllyel szintén beszélnek valamennyire angolul, így ők is tudnak segíteni gyereknek, akár maguk is tanítgathatják. Ma már nagy valószínűséggel a diákok nagyobb óraszámban tanulnak idegen nyelvet, mint annak idején az én korosztályom. Míg korábban a diploma megszerzését kötötték nyelvvizsgához, addig mára már az egyetemi felvételihez is szükséges lehet a nyelvvizsga bizonyítvány.

Természetesen sosem késő belevágni új tanulmányokba, hiszen jó pap is holtig tanul. Felnőtt fejjel is el lehet kezdeni az angol nyelv tanulását. Persze erre is több mód létezik. Aki csak társalgási szinten szeretné elsajátítani a nyelvet, annak ott van a rengeteg telefonos applikáció, vagy internetes oldal, ami a segítségükre lehet. Jó példa erre az apukám. Mindig megmosolyogtat, hogyha amikor épp otthon vagyok, hallom, ahogy hangosan ismétli az angol példamondatokat a számítógép után. Ebből is látszik, hogy 60 felett sem áll meg az élet, mindig van olyan, amivel frissen lehet tartani az agyat.

Aki viszont nagyobb babérokra törne, és esetleg külföldi tanulmányokhoz, vagy munkavállaláshoz van szüksége nyelvismeretre, annak az otthoni tanuláson kívül jól jöhet egy jól felépített nyelvtanfolyam, vagy egy magán nyelvtanár. Én személy szerint sosem voltam híve a nagycsoportos foglalkozásoknak, hiszen ilyenkor nem tud mindenki a maga tempójában haladni. Lehet, hogy valakinek motiváló, ha a társai gyorsabban haladnak, és őt is arra ösztönzi, hogy felzárkózzon, de valakit például nyomasztana ugyanez a helyzet. A másik oldalról pedig, aki elég gyorsan halad, vagy talán már voltak is előzetes ismeretei az adott nyelvvel kapcsolatban, az folyamatosan hátráltatva érezheti magát, és nem tud olyan hatékonyan haladni és annyit tanulni, mint szeretne. Én épp ezért is választottam mindig a magántanár opcióját, ha a pénztárcám engedte. Nyilvánvalóan a kurzusok népszerűségének az egyik oka lehet az is, hogy olcsóbbak, mint egy magántanárt megfizetni.

Szerintem mindenkinek muszáj lenne legalább egy kicsit is tudnia megszólalni egy másik nyelven, főleg angolul. Ha elhatároztad, hogy megtanulsz egy nyelven, ne hagyd félbe, hiszen még rengeteg hasznát tudod venni a jövőben. A lényeg, hogy a neked megfelelő tanulási módszert válaszd ki!

Te szíved szerint milyen nyelven tanulnál még meg? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva